Nekolik poznamek k filosofickym dukazum existence separovanych substanci u Tomase Akvinskeho - Jindracek, Efrem (Aither, 2012)
Autor nachazi ve filosofickem zduvodneni existence separovanych substanci v Tomasove dile urcity posun: v prvnich spisech Tomas ex ordine rerum dokazuje, ze separovane substance existuji, na zaklade jejich projevu nebo ucinku, ktere nelze vysvetlit dosazenim zadneho jineho puvodce. Pozdeji prichazi argument ex perfectione universi: evidentni historicka existence vesmiru nas nuti akceptovat jisty rad dokonalosti a uplnosti v uplatnovani Bozi moci, z nehoz plyne vice nez pouha moznost separovanych substanci. V poslednich Tomasovych spisech se vsak objevuje zcela novy, ciste empiricky argument, pocitajici s moznosti bezpecneho rozpoznani ucinku inteligentnich nehmotnych substanci. Tento argument nazyva Jindracek argument demonologicky